Een te “losse” schouder, wat doe je eraan?

Het schoudergewricht kan te los zijn door meerdere oorzaken. Regelmatig zien we dat het gewricht losser is, nadat de schouder uit de kom is geweest. Een andere oorzaak is dat de banden van de schouder door aanleg al te los zijn. Dit noemen we hypermobiliteit of instabiliteit. Vaak is er door deze situatie pijn aanwezig. Maar ook is er vaak onvermogen om de arm te bewegen naar de eindstanden. De hand kan dan niet goed naar boven of naar buiten bewegen.

De banden die de kop en de kop met elkaar verbinden, zorgen ervoor dat de kop en de kom bij elkaar gehouden worden. De verzameling banden wordt ook wel het kapsel van de schouder genoemd. Op het kapsel zitten sensoren die via zenuwen aan het ruggenmerg en de hersenen gekoppeld zijn. Via dit systeem ‘weten’ de spieren wanneer ze aan moeten spannen en wanneer niet. Als de banden te los zijn, komt de informatie over de positie van de arm ten opzichte van het lijf niet goed binnen. Dit verklaart het niet goed kunnen bewegen van de arm bij hypermobiliteit. Door het slechte bewegingspatroon kunnen het kapsel, maar ook bijvoorbeeld de pezen en spieren van de schouder ge├»rriteerd raken en voor pijn zorgen.
Omdat het kommetje zeer ondiep is, zit er een kraakbeenring op de rand van het kommetje. De kop wordt hierdoor beter op zijn plek gehouden. Deze ring heet het labrum. Bij een val kan deze ring beschadigen en hypermobiliteit veroorzaken.

(afbeelding van Rijnlandschoudernetwerk.nl)

Het begin van de fysiotherapie moet bestaan uit oefeningen die de schouderspieren weer op het goede moment laten aanspannen. Dit zijn altijd oefeningen waarbij de hand gesteund is. Dit geeft namelijk druk in het gewricht, waardoor de spieren rondom het gewricht gaan aanspannen. Bovendien is zo het gewicht van de arm geen belemmering voor de spieren. Hieronder zie je een oefening die vaak al in het begin gedaan kan worden. Let op dat je geen pijn oproept tijdens deze beweging! Doe de oefening 3-6 keer per dag tot een minuut in een rustig tempo.

Bij FysiekFit kun je met schouderproblemen een afspraak maken bij Jason. Hij is lid van het schoudernetwerk Noord-Brabant. Hij werkt op de locatie in Mariaheide (gemeente Veghel)

Deel het bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *