Behandeling van zenuwpijn

Pijn kan vanuit meerdere weefsels ontstaan. Zo kun je pijn hebben als een gewricht geïrriteerd is, maar ook trigger points of spierknopen in spieren kunnen pijn veroorzaken. Zenuwen kunnen op hun beurt ook voor pijn zorgen. Dit kan veroorzaakt worden door druk op de zenuw of als de zenuw overrekt is. De pijn is vaak meer schietend en heftiger dan vanuit gewrichten of spieren. Meestal komen er ook tintelingen bij. Als de zenuw meer te verduren heeft gehad kan de huid doffer worden. Dat wil zeggen dat niet alles meer gevoeld wordt. In zo’n geval kan er ook krachtverlies optreden.

Een zenuw is namelijk een soort elektriciteitskabel die gevoel doorgeeft vanuit huid, spieren, gewrichtsbanden, etc. Een andere functie van de zenuw  is ervoor zorgen dat spieren aangespannen worden. De zenuwen komen uit de wervelkolom vanuit het ruggenmerg. Dit ruggenmerg is een soort verdeelstation waar de informatie uit spieren, gewrichten en huid aankomt. Hiervandaan wordt de informatie naar de hersenen doorgegeven. In de hersenen wordt de informatie razendsnel verwerkt en worden er weer impulsen doorgegeven naar de spieren. De informatie kan in een fractie van een seconde vanuit bv. een knie naar de hersenen en weer terug de knie doorgegeven worden. Hierdoor kunnen we ons evenwicht houden, lopen op verschillende ondergronden etc.

Zenuwen krijgen net als andere weefsels voedingsstoffen en zuurstof via bloedvaten. Om de zenuw zelf zitten kleine bloedvaatjes. Als deze samen met de zenuw overrekt of bekneld worden, kunnen er beschadigingen optreden. De zenuw reageert dan vaak door op te zwellen. Hiermee gaan de eerder genoemde tintelingen, pijn en eventuele uitval van gevoel of spierkracht gepaard. Doordat de zenuw verdikt, heeft hij minder ruimte en kunnen er nog meer tintelingen etc. optreden. De zenuwen lopen namelijk langs botten, spieren en huid. De ruimtes in een gezond lichaam zijn vaak al opgevuld. Een verdikking past dan letterlijk niet meer.

Een bekende plek waar zenuwen bekneld worden is de wervelkolom. De zenuwen komen uit een gat in de wervelkolom. Dit gat wordt gevormd door 2 wervels. Als de wervelgewrichten niet goed kunnen bewegen of als er een tussenwervelschijf beschadigd is, kan dit voor irritatie zorgen in de zenuw. Maar ook op plekken waar de zenuw langs spieren loopt, kunnen irritatie geven op de zenuw.

Op het plaatje hierboven is de zenuw groen.

Links wordt de ruimte voor de zenuw kleiner door

de wervelkolom te strekken. Rechts gebeurt het

tegenovergestelde.

Behandeling van zenuwen

De behandeling bestaat meestal uit 2 speerpunten. Het eerste is om de zenuw te ontspannen. Als de zenuw ontspant, dan herstelt de bloedtoevoer en kan de zenuw genezen. Het andere is om de ruimte voor de zenuw te vergroten. Dit heeft hetzelfde doel als het ontspannen van de zenuw. Wat het meest geëigend is word tijdens het contact met de therapeut uitgetest.

Heel vaak is houding ook een belangrijke factor. In het voorbeeld van de wervelkolom is dit vooral in de nek duidelijk. Door ingezakt te zitten wordt het gat waar de zenuw uit de wervelkolom komt, kleiner. Door rechtop te zitten en staan, is er meer ruimte.

Als er tintelingen in de arm zijn kunt u altijd deze oefening proberen (zie foto). Probeer enkele minuten zo te liggen. Herhaal dit 4-10 keer per dag. Slapen kan ook in deze houding. Mogelijk kunnen tintelingen kort toe nemen bij het innemen van deze positie. Houdt toch vol, meestal verdwijnen ze weer.

Bij tintelingen in het been, kunt u onderstaande houding aannemen.

De tintelingen en pijn horen binnen enkele dagen af te nemen. Mocht dit niet (genoeg) helpen, is het advies om ons (of de huisarts) te raadplegen. Er zijn nog meer mogelijkheden om de zenuwen te normaliseren.

 

alle foto’s zijn uit Clinical Neurodynamics van Michael Shacklock

Deel het bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *