Skip to content

Cursus Begrijp de Pijn

Begin juni 2021 heeft Jason de cursus Begrijp de Pijn gevolgd. Dit was een 3-daagse online cursus. De cursus werd gegeven door Bart van Buchem. Bart is een fysiotherapeut die zich verdiept heeft in de verschillende pijnmechanismen. Hij doet onderzoek op dit gebied en behandelt uiteraard ook pijnpatiënten.

In de cursus was er aandacht voor de pijn die we allemaal kennen. Namelijk de pijn die ontstaat bij bijvoorbeeld een sneetje in de hand of een enkelverzwikking. Maar vooral was er aandacht voor langdurig bestaande pijn. Bij beide soorten pijn spelen het brein en het ruggenmerg een grote rol. Bij de langdurige pijnklachten is de rol van dit zenuwstelsel echter groter dan bij pijn die zojuist ontstaan is.

De nadruk lag op het begrijpelijk maken van het pijnmechanisme. Het doel was om de mens met pijn beter te leren omgaan ermee. Al met al was dit een zeer goede cursus. Het geleerde wordt al direct toegepast in de praktijk. Het is een mooie en goede aanvulling op onze al bestaande werkwijze.

Foto uit boek “Begrijp de pijn”