Skip to content

Kramp en sporten

Op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zien we regelmatig “krampgevallen”. Ineens schiet een kuit of een hamstring in de kramp en de speler kan niet meer verder. Soms helpt het dan om te rekken, maar vaak helpt dit niet afdoende en wordt de speler gewisseld. Als rekken dus niet helpt, kan een sporter dan nog iets anders doen?

Ja, dat kan! Met name voor de sportinspanning is het zaak om de vochthuishouding in het lijf op orde te hebben. Dit is een van de redenen voor het ontstaan van kramp. Als een sporter veel zweet, verliest deze vocht en zouten. Deze zouten spelen samen met het vocht een belangrijke rol in het aan- en ontspannen van de spieren. Bij het flink aanspreken van de spieren kunnen deze dan in de kramp schieten.

Natuurlijk speelt de getraindheid van een persoon ook mee. Iemand met een matige conditie krijgt sneller kramp. Dit geldt ook voor een wielrenner die gaat voetballen bijvoorbeeld. Het voetballen is hij niet gewend waardoor kramp ontstaat.

Wat kun je er aan doen?

Het beste is om 15-30 minuten voordat je gaat sporten een halve liter water te drinken. Hierdoor ben je goed gehydrateerd. Als je langer sport dan een uur is het verder verstandig om om de 10 minuten een flinke slok te nemen. Ook tijdens zeer warme omstandigheden is dit verstandig. Dit kan water zijn, maar ook een isotone drank. Met het drinken van een isotone drank vul je ook je zoutvoorraad weer aan.

Mocht je toch kramp krijgen is het verstandig om de spier op een rustige manier te rekken. Als de kramp niet helemaal verdwijnt, kun je beter de sport voor die dag stoppen.

Sport ze!

dorstlessen