Skip to content

Project met orthopedie Bernhoven

Vanaf najaar 2020 is er een project gestart in ziekenhuis Bernhoven. Collega Sjemaine van Zeeland uit Oss en collega Miranda van der Heijden hebben het project opgezet. Het doel van het project was om te onderzoeken of fysiotherapeuten die in praktijken werken, ook het onderzoek kunnen doen dat de orthopeed in het ziekenhuis doet. Als dit zo zou zijn is de gedachte, zal de zorg stukken goedkoper kunnen worden. Het ging om patiënten met schouderpijn.

Schouder orthopeed Gerko Moens deed de supervisie over het spreekuur dat 5 fysiotherapeuten hielden met de schouder patiënten. Namens FysiekFit deed Jason mee met deze spreekuren. Eerst werd enkele malen meegelopen en meegedraaid te hebben op het schouder spreekuur. Vervolgens gingen de 5 fysio’s de spreekuren draaien. In totaal zijn er 101 patiënten op deze manier gezien.

De resultaten waren goed. Er was bijna 100% overeenstemming over de conclusies van fysiotherapeut en orthopeed. Plus de patiënten waren tevreden over het consult door de fysio’s. Met de Pilot is aangetoond dat het (kosten) effectief is. Dus dat is een super resultaat. Wellicht dat er in de toekomst een screeningscentrum kan komen met gespecialiseerde schoudertherapeuten. Als patiënten met schouderpijn eerst hier gezien worden, dan komen ze op de plek die ze nodig hebben. Dat kan de orthopedie zijn, maar ook bij een geschikte fysiotherapeut of elders.

Hieronder kun je een interview lezen van Sjemaine en Miranda in de Fysiopraxis van november 2021: