Skip to content

Wielrennen en core stability

Het weer is al weer een tijdje mooi en de klok is weer verzet. Daardoor gaan weer veel wielrenners de weg op om fit te worden. De fiets is dan meestal weer nagekeken en klaar om kilometers te gaan vreten. Maar zijn de fietsers dat zelf ook? Natuurlijk zal het duurvermogen op de fiets afgenomen zijn, maar er is meer nodig om een krachtige fietser te zijn. Zo moet de stabiliteit in de romp of core stability ook in orde zijn.

Wielrenners die op zowel een aluminium of stalen fiets hebben gefietst en daarna op een carbon fiets hebben gereden voelen verschil. Het verschil zit hem in dat elke trap die je doet ‘raak’ is. De kracht die je op de pedalen zet wordt direct via de wielen overgebracht op het wegdek. Dit zit hem in de stijfheid van de carbonfiets. Carbon is stijver dan staal en aluminium. Daardoor verlies je minder energie in het frame zelf en wordt er meer kracht overgebracht op de weg. Dit verhaal geldt ook voor de romp van de fietser. Hoe meer de fietser in staat is om de romp stil te houden tijdens het trappen, hoe meer elke klap raak is. Bij een niet stabiele romp verlies je veel energie tijdens het trappen in het lichaam zelf. De fietser gaat dan vaak ook op en neer tijdens het fietsen.

Er is wat te doen aan deze stabiliteit. Op de fiets kun je er op letten dat de romp stil blijft, terwijl alleen de benen bewegen. Hierbij moet je de trappers makkelijk rond krijgen. Zorg voor een niet te zwaar verzet. Daarnaast kun je ook oefeningen doen zoals de Superman. Hierbij let je erop dat je romp recht en stil blijft staan, terwijl je je linkerarm naar voren strekt en je linkerbeen naar achteren. Als dit te makkelijk is, kun je de ondergrond instabiel maken. Op de foto hieronder zie je Bauke Mollema op een fitbal de superman doen. Dit is echt voor gevorderden. Succes en veel fietsplezier.

bauke mollema superman

Foto: van twitteraccount van Bauke Mollema